Argentínsky parlament schválil zoštátnenie YPF, podpis prezidentky už dnes

04.05.2012 Celý región

Buenos Aires 4. mája (TASR) - Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová by ešte dnes mala podpísať zákon o zoštátnení ropnej spoločnosti YPF, čo vyvolalo ostrý konflikt so Španielskom, ktorého firma Repsol pôvodne argentínsku spoločnosť kontrolovala. Znamená to, že prezidentka podpíše zákon len pár hodín potom, ako ho schválila dolná komora parlamentu.

Návrh zákona o zoštátnení 51-% podielu YPF, ktorý kontroloval španielsky Repsol, schválili poslanci dolnej komory parlamentu vo štvrtok (3.5.) vo večerných hodinách v pomere hlasov 207 ku 32. Následne prepukli mohutné oslavy, na uliciach aj v budove parlamentu. Senát schválil návrh zákona minulý týždeň.

Hneď ako Fernándezová zákon podpíše, pozornosť sa sústredí na kompenzácie, ktoré by Argentína mala Repsolu za vyvlastnenie jeho podielu v YPF vyplatiť. Podľa argentínskych predstaviteľov by to však malo byť menej než 9,3 miliardy USD (7,08 miliardy eur), ktoré španielska firma požaduje.

Krok Argentíny vyvolal ostré reakcie zo strany Španielska, ako aj predstaviteľov Európskej únie a USA. Európsky parlament vyzval na opätovné zavedenie dovozných ciel na argentínske produkty a varoval, že kauza YPF a Repsolu môže ohroziť rokovania o obchodnej a asociačnej dohode medzi EÚ a Mercosurom, obchodným blokom juhoamerických krajín.

Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

(1 EUR = 1,3132 USD)
 

Vyberte región